Logo MR Buchlov

Expozice „Po stopách chřibských sklářů“

Stupava 47
686 01 Stupava

Expozice „Po stopách chřibských sklářů“, která se nachází v kulturním domě ve Stupavě, přibližuje návštěvníkům chřibské skláře, jejich práci a život. K vidění jsou zde pozůstatky skla vyloveného z potoka Kyjovka v blízkosti někdejších skláren, dobové fotografie a dokumenty.

Ty přibližují tradici nejen starohuťské sklárny, která byla roku 1876 zrušena, ale také rozlehlé skelné huti v katastru Koryčan. Sklárna se nacházela pouhý kilometr od Stupavy, a tak v ní v poslední čtvrtině 19. století pracovali převážně stupavští obyvatelé.

Koryčanská skelná huť produkovala nejen tabulové a barevné sklo, ale i skleničky, láhve a krásné broušené kusy, jimiž se honosily jen „lepší“ rodiny.” Vedle výroby prvotního skla se ve sklárně zpracovávaly i rozbité skelné střepy. Ty se do ní přivážely coby zpětná zátěž na formanských vozech, distribuujících výrobky po celé Moravě, Slezsku, Slovensku i v Rakousích. Výroba skla v koryčanské huti skončila po záplavách v roce 1905 a o dva roky později byla přenesena do Kyjova, kde sklárna pod hlavičkou skláren Vetropack Moravia Glass funguje dodnes.

Archivní materiály, reprodukce dobových fotografií a sbírkové předměty zapůjčilo Muzeum regionu Valašsko – Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, Slezské zemské muzeum v Opavě a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Do hledání dobových fotografií a sbírkových předmětů se zapojili i stupavští obyvatelé.

Obec Stupava se nachází přímo v srdci přírodního parku Chřiby, tedy v malebném pohoří lesů, skal a luk.

KONTAKT
OTEVÍRACÍ DOBA

Dle telefonické dohody

Webová stránka
Mikroregion Buchlov je koncipován jako sdružení obcí, jejíž podstatné části katastrálních území leží 
v oblasti Chřibů. 
© Copyright 2023  Mikroregion Buchlov  Všechna práva vyhrazena

Web by FOOE s.r.o.
Translate »
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram